Activiteiten & Nieuws

U bent hier

DE WONDERBAARLIJKE PRIK: EEN TERUGBLIK

Een half jaar na de eerste prik. Een prik die ervoor zou zorgen dat we onze vrijheid (deels) terugwinnen. Laten we samen even terugblikken op een bijzonder half jaar.

Februari 2021

Begin februari 2021 kregen de zorggebruikers van De Kerselaar het heuglijke nieuws te horen: ze zouden als eersten in de gehandicaptenzorg in Vlaanderen gevaccineerd worden tegen het COVID-19-virus. Voor velen onder hen was dit een hele opluchting. Met zijn allen hoopten we op wat meer vrijheid, na een moeilijke en soms treurige periode… 

Op 18 februari stroomden de journalisten talrijk toe op de campus in Overijse om dit unieke gebeuren bij te wonen. Dankzij 3 huisartsen konden er vlot zo’n 140 vaccins geplaatst worden bij de zorggebruikers en het personeel in februari en maart 2021.

Dit vaccin zorgde ervoor dat zorggebruikers eindelijk terug op bezoek konden bij hun familie of op uitstap, mits opvolging van de regels in voege. Éen van de gevaccineerden is Linda Dehertogh. Het VAPH publiceerde in maart een artikel waarin Linda haar verhaal doet.

Juli 2021

De COVID-19-pandemie flakkert wereldwijd nog steeds op. Nieuwe varianten steken de kop op. De verschillende soorten vaccins houden ze niet allemaal tegen. En toch is er hoop: voor de jongeren is nu pas het moment van de vaccinatie aangebroken. Zij zijn, samen met de kinderen, de laatste bevolkingsgroep die nog gevaccineerd moet worden. Het effect van de collectieve vaccinatie blijft niet uit: het aantal hospitalisaties met nood aan intensieve zorgen is ten opzichte van de beginsituatie in deze crisis aanzienlijk gedaald.

Wat nu? Het gevaar is nog niet volledig geweken, maar de collectieve vaccinatie van de samenleving zorgt toch voor een betere levenskwaliteit. We zijn goed op weg om op een veilige manier te kunnen samenleven met het virus.

We willen iedereen graag een hart onder de riem steken en bedanken voor alle moeite en inspanningen tot nu toe. Laat de moed niet zakken, blijf de regels volgen en hopelijk verslaan we deze pandemie binnenkort, voor eens en voor altijd!

Linda gaf een interview aan het VAPH.